XX | Hero | VI24 | News | Tomato growing technology

Knowledge Sharing - 22-07-2021

Технологія вирощування томата 3

Тема №3: живлення, догляд та управління рослинами

Рослина томата є швидкоростучою з активним виносом поживних речовин, тому необхідно давати збалансоване живлення протягом всього періоду вирощування. При складанні програми живлення необхідно враховувати електропровідність (ЕС) води, що використовується для поливу рослин томата. Чим вищим є показник ЕС поливної води, тим менше корисних солей ми можемо дати рослині за один полив.

Для простіших розрахунків можна використовувати наступну формулу: 1мСм = 1 грам добрив розчинених в 1 літрі дистильованої води.

*Приклад: поливна вода має ЕС 0,5 мСм, щоб полити рослини з концентрацією 2,0 мСм, ми можемо дати 1,5 грама добрив в фізичній вазі на 1 літр води.

Розрахунок добрив для поливу в теплиці краще проводити на об’єм води (наприклад 1000 літрів або 1 м3 ), ніж грам на 1м2 або грам на 1 рослину. Вносячи добрива з крапельним поливом, ми подаєм живильний розчин безпосередньо в кореневмісну зону, де рослині найлегше буде їх засвоїти. Крім цього контролюючи об’єм води що подається, ми контролюємо кількість добрив що подаються, що дуже важливо особливо на ранніх стадіях розвитку помідора в теплиці. При розрахунку грам на 1м2 теплиці, ми вносимо добрива в сухому вигляді і не можемо рівномірно їх розподілити по всій площі. Це також може викликати засолення ґрунту в теплиці. В розміщеній нижче таблиці приведені показники оптимальних рівнів елементів живлення і концентрації поливних розчинів для томата в залежності від фази розвитку рослин (мг/л)
В період інтенсивного росту і плодоношення можна використовувати наступну схему поживного розчину на 1000 літрів поливної води для помідора:
Калійна селітра 700 грам
Магнієва селітра 500 грам
Кальцієва селітра 500 грам
Монофосфат калію 250 грам
Всього добрив 1950 грам

Правильно приготовлений живильний розчин повинен бути прозорим, без осаду. Всі види селітри добре змішуються між собою, є лише одна умова – монофосфат калію розчиняється окремо в теплій воді, а потім додається в заповнену на 2/3 ємність для поливу.

Головне завдання - правильно сформувати рослини томата. Спочатку будуємо фабрику, а потім отримуємо продукцію.

Для цього після висаджування на постійне місце і підв’язки рослин помідора, ми формуємо його в одне стебло з видаленням бокових відростків, що дозволяє отримати високоякісну продукцію з високим виходом стандартних плодів. Обкручування верхівки проводять за годинниковою стрілкою, щотижня, кращий для цього час - друга половина дня, в цей час рослина втрачає тургор і знижується ризик зламати рослину.

В залежності від ведення культури в короткий (5-7 китиць) або продовжений оборот (10 і більше китиць) ми нормуємо кількість листків на рослині помідора в залежності від температури повітря в теплиці. При вирощуванні помідора в продовженій культурі на рослині може бути 16-18 листків навесні і 21-24 листка влітку. Чим вища температура в теплиці, тим більшу кількість листків ми повинні залишити на рослині для кращого охолодження. За один раз можна видаляти 2-3 листка в тиждень, але не більше, при цьому листок видаляється повністю, не залишаючи «пеньків» на стеблі.

Видалення листя сприяє кращому провітрюванню рослини, а це в свою чергу додаткова профілактика проти грибкових інфекцій і звичайно прискорення наливу і дозрівання плодів. Листки видаляються щотижня, бажано в сонячну погоду. При роботі з листком необхідно враховувати загальний стан рослини, якщо вона починає затримувати свій ріст і листя в верхній частині стає меншим (ефект «ялинки»), в цьому разі краще утриматися від видалення листків, оскільки так ми можемо повністю втратити точку росту в рослини. Також при зменшенні листа відбувається і зменшення розміру плода, що дуже важливо при продовженому вирощуванні помідора. Для отримання дружнього, раннього і загального урожаю необхідно слідкувати за розвитком рослин і підтримувати баланс між вегетативним і генеративним ростом рослини.

Рослиною томата "керує" клімат в теплиці разом з об'ємом поживного розчину що подається. 

Від часу зав’язування плодів до збору урожаю, навесні, проходить 55-60 днів. Оптимальними умовами для процесу запилення є температура повітря 20-25°С і відносна вологість повітря на рівні 65-75%. Запилення можна проводити наступними способами:

  • з використанням джмелів
  • з використанням механічних вібраторів
  • з використанням гормонів

Для отримання більш однорідної та якісної продукції рекомендується нормування китиць по 5-6 плодів. Прищипування верхівки основного стебла проводять за 35-45 днів до ліквідації культури з метою отримання крупних плодів на верхніх китицях. В розміщених нижче таблицях приведено основні показники, які допоможуть правильно оцінити ситуацію і здійснити вірні кроки при вирощуванні культури. Найбільш характерні показники для візуальної оцінки стану рослин томата.

В залежності від стану рослин в теплиці, проводять заходи приведені в таблиці нижче, ми маємо змогу направляти рослину в вегетативний або генеративний розвиток.

Для отримання високих результатів необхідний комплексний підхід з врахуванням індивідуальних особливостей ґрунту, конструкції теплиць, а також управління всіма перерахованими факторами.