XX | Hero | VI24 | Stories | Spinach

Новини - 03-07-2023

Визначення нових офіційних рас несправжньої борошнистої роси

1 липня Європейський комітет International Bremia Evaluation Board (IBEB-EU) опублікував три широко поширені нові варіанти несправжньої борошнистої роси у салатах: Bl:38EU, Bl:39EU і Bl:40EU. Значна кількість наявних сортів салатів компанії Рійк Цваан стійкі до цих трьох нових рас.

Нові офіційно визначені раси

Несправжня борошниста роса може пошкодити листя салатів як у захищених, так і у відкритих культурах, що призводить до втрати врожаю. Нові варіанти несправжньої борошнистої роси (Bremia lactucae або Bl) були виявлені по всій Європі, але на більшості територій присутні лише одна або дві раси. IBEB-EU очікує подальшого поширення цих варіантів влітку та осінню поточного року, хоча в даний момент складно передбачити, які області будуть менше або більше постраждалі від цієї хвороби.

Розвиток завдяки сильним культурам

Несправжня борошниста роса постійно генетично еволюціонує. "У дослідницькому центрі Рійк Цваан, який займається фітопатологією, ми протягом усього року проводимо широкомасштабні тести наших салатів, щоб перевірити, чи стійкі вони до різних рас Bremia", - пояснює Hans van der Schee, помічник з впровадження фітопатології. 


"Ми ділимося нашими результатами з командами, які займаються вирощуванням салатів в компанії Рійк Цваан, щоб вони могли вибирати лише ті сорти, які проявляють стійкість. Завдяки цьому виробники салатів можуть насолоджуватися стабільним врожаєм", - додав він.

Розвиток стійкості до несправжньої борошнистої роси є одним з основних напрямків програми селекції салатів Рійк Цваан. Спеціалісти компанії з радістю нададуть додаткову інформацію про поточний асортимент сортів салатів та їхню стійкість. 

Сталі рішення

Рійк Цваан є рішучим прихильником комплексного підходу до управління шкідниками та хворобами для зменшення ризику їх поширення. Хоча стійкість сортів і відіграє важливу роль у цьому, компанія також радить використовувати дозволені засоби захисту рослин та проводити гігієнічні заходи, щоб запобігти розвитку нових варіантів несправжньої борошнистої роси. Належні гігієнічні методи, такі як закопування рослинних залишків і швидке видалення хворих рослин, можуть допомогти обмежити поширення несправжньої борошнистої роси в салатах.

International Bremia Evaluation Board (IBEB) 

International Bremia Evaluation Board (IBEB) є спільною ініціативою селекційних компаній, що займаються вирощуванням салатів у США, Франції та Нідерландах, Каліфорнійського університету в Дейвісі, Нідерландської оглядової служби сільськогосподарського сектора (Naktuinbouw) та Французької національної насіннєвої станції (GEVES). Місією IBEB є виявлення нових рас Bremia lactucae, які становлять значну загрозу вирощуванню салатів в Північній Америці та Європі.Раси визначаються і номінуються регіональними комітетами IBEB спеціально для кожного континенту.

Додаткову інформацію можна отримати на сайті International Seed Federation. 

Раси Bl:16-28EU Bremia lactucae практично не спостерігаються в Європі, тому вони не мають значення для визначення рівнів стійкості до цієї хвороби. У зв'язку з цим, починаючи з 1 липня 2023 року комерційні заяви щодо стійкості сортів салатів будуть стосуватися виключно Bl:29EU та різновидів з більшим номером, а не різновидів Bl:16-28EU.