XX | Hero | VI24 | News | Pickle growing technology

База знань - 10-10-2021

Технологія вирощування огірка корнішона у плівкових теплицях 1

Тема № 1: вирощування розсади

При вирощуванні розсади огірка дуже важливо використовувати легкий субстрат (торф або кокосову стружку) чи легкий ґрунт, всі ці компоненти також можна змішувати між собою. Вирощування розсади огірка можливе двома способами: 

  • прямий висів насіння в горщик або касету;
  • через пікірування

Висів насіння проводять на глибину 1-2 см. Для отримання дружніх сходів температура субстрату повинна бути 24-25 °С. Для кращого проростання насіння та якісного зняття з сім’ядоля насіннєвої оболонки краще використовувати агроволокно або перфоровану плівку, якими накриваємо наші горщики чи касети. Після отримання 20-30% «колінець» ми знімаємо плівку або агроволокно, знижуємо температуру повітря до 20 °С, при вологості повітря близько 80-90% і вмикаємо досвічування.

При висіві насіння потрібно вимірювати температуру субстрату, а не повітря

При зимових строках висіву огірка-корнішона, для отримання якісної розсади рекомендується використовувати досвічування натрієвими лампами, які підвішуються на висоту 2 м над рослинами. Мінімальна інтенсивність світла для вирощування розсади огірка складає 100 Ватт/м2, для цього використовуються лампи потужністю 400 або 600 Ватт. При такому рівні досвічування можна використовувати температурні режими, що приведені в таблиці нижче.



*В похмуру погоду температура в теплиці повинна бути на рівні 19-20 °С, в сонячну - близько 24 °С

При вирощуванні розсади взимку краще використовувати горщик об’ємом не менше 0,5 літра. Це дає нам можливість отримати розсаду з 3-4 справжніми листами і добре розвиненою кореневою системою. Така розсада краще перенесе стресові умови після пересаджування на постійне місце. Чим пізніше ми проводимо посів, тим більш молодша розсада може бути використана, з меншою кількістю листків і вирощена в меншому об’ємі горщика або касети. При вирощуванні розсади дуже важливо приділяти увагу не лише клімату в теплиці, але і живленню розсади. При правильному складанні поживного розчину дуже важливо знати показник електропровідності (ЕС) поливної води. Тобто чим вона нижча, тим більше корисних солей може бути доступно для рослини.

Оптимальний показник ЕС поливної води для вирощування огірка складає 0,4 - 0,7 мСм

Після виходу першого справжнього листка, рослина починає засвоювати елементи живлення, що знаходяться в субстраті. Для цього ми рекомендуємо з кожним поливом вносити добрива для збалансованого розвитку рослини. В нижче приведеній таблиці показані орієнтовні норми добрив із розрахунку на 10 літрів води.

В залежності від бажання можна використовувати будь які водорозчинні добрива, головне щоб поживний розчин був збалансований по основних елементах живлення та мікроелементах

При вирощуванні розсади дуже важливо правильно проводити поливи. Розсаду огірка потрібно поливати по потребі, щоб примусити кореневу систему рослини «шукати» вологу. При правильному поливі увесь об’єм горщика або касети заповнений кореневою системою.