XX | Hero | VI24 | News | Tomato growing technology

База знань - 20-07-2021

Технологія вирощування томата 1

Тема №1: вирощування розсади

При вирощуванні розсади томата дуже важливо використовувати легкий субстрат (торф або кокосову стружку) або легкий ґрунт, а також можна змішувати між собою ці компоненти. Вирощувати розсаду томата можливо двома способами:
- прямий висів насіння в горщик або касету
- через пікірування

Висів насіння проводиться на глибину 0,5-1 см.

Для дружнього отримання сходів температура субстрату повинна бути 23-24 °С. Для кращого проростання насіння і скидання насіннєвої оболонки сім'ядолями краще використати агроволокно або перфоровану плівку, якими накриваються наші горщики або касети. Після отримання 20-30% «петельок» ми прибираємо плівку або агроволокно, знижуємо температуру повітря до 20 °С, при вологості повітря близько 80-90% і вмикаємо досвічування.

При висіві насіння потрібно виміряти температуру субстрату, а не повітря.

При зимових строках посіву помідора, для отримання якісної розсади рекомендується використовувати досвічування натрієвими лампами, які розміщуються на висоті 2 метри над рослинами. Мінімальна інтенсивність освітлення для вирощування розсади томата складає 100 Ватт/м2 . Для цього використовують лампи потужністю 400 або 600 Ватт. При такому рівні досвічування можна використовувати температурні режими, наведені у таблиці нижче.

*В похмурі дні температура в теплиці повинна бути на рівні 17-19 °С, а в сонячну погоду близько 24 °С.

При вирощуванні розсади взимку краще за все використовувати горщик з об'ємом не менше 0,5 літра. Це дає нам можливість отримувати розсаду помыдора з 7-8 справжніми листками і добре розвиненою кореневою системою.

Така розсада краще переживе стресові умови після пересаджування в теплицю на постійне місце. Чим пізніше ми проводимо висів насіння, тим молодша розсада може бути використана з меншою кількістю листків і може бути вирощена в меншому об’ємі горщика або касети. При вирощуванні розсади дуже важливо приділяти увагу як клімату в теплиці так і живленню рослин, при правильному складанні поживного розчину дуже важливо знати електропровідність (ЕС) поливної води, чим даний показник нижче, тим більше корисних солей може бути доступних рослинам.

Оптимальний показник ЕС поливної води для вирощування томата складає 0,4-0,7 мСм.

Після виходу першого справжнього листка, рослина починає засвоювати елементи живлення що знаходяться в субстраті. Для цього ми рекомендуємо з кожним поливом вносити добрива для збалансованого розвитку рослин. В таблиці приведені орієнтовні норми із розрахунку на 10 л води.  

В залежності від бажань і можливостей, можна використовувати будь-які водорозчинні добрива, головне щоб поживний розчин був збалансований по основних елементах живлення і мікроелементах.

*Розсаду помідора неможна поливати «чистою» водою – тільки з добривами!

При вирощуванні розсади дуже важливо правильно проводити поливи. Розсаду необхідно поливати по потребі, щоб буквально «примусити» кореневу систему рослин «шукати» вологу. При правильному поливі весь об’єм горщика або касети заповнений кореневою системою.