XX | Hero | VI24 | News | Lettuce field

База знань - 28-08-2022

Технологія вирощування салатів

Тема №1: вирощування розсади


Є два шляхи вирощування салату: у ґрунті та за допомогою гідропонних систем. Обидва мають дещо спільне — це спосіб вирощування розсади. Основою технології вирощування є якість насіння. Салати мають надто дрібне і не дуже зручне для роботи насіння. Для висівання, особливо за використання касет і механічних способів висіву, компанія «Рійк Цваан» майже для всіх типів і сортів салатів, які представлені в асортименті, використовує в якості обробки насіння — дражування. За такого методу схожість і енергія насіння, на відміну від недражованого, наближається до 100%. До того ж, однаковий розмір і форма насінин дають змогу гроверу розмістити їх рівномірніше і, як результат, рослини будуть виростати в комфортних умовах. Навіть висівати вручну таке насіння набагато приємніше і зручніше.

Вирощування розсади

Наступним і, безперечно, одним із найважливіших елементів технології вирощування є розсада. На думку багатьох спеціалістів із вирощування салатів, якісна розсада — це вже 80 % успіху, а більшість фермерів за наявності проблемної розсади вважають за краще пересівати новим насінням, ніж «витягувати» проблемні рослини. Для отримання доброго результату слід звернути увагу на торф, який використовуватиметься для вирощування розсади. Оптимальною є кислотність на рівні рН 6‒6,7. Ми рекомендуємо готові торфосуміші провідних світових виробників, оскільки такий торф має збалансовану кислотність (додається гіпс або вапно) та оптимальну структуру завдяки додаванню до суміші річного піску. Необхідно звернути увагу на те, що торф, який перебуває в закритій пластиковій упаковці без доступу світла і кисню понад 2‒3 роки, може стати токсичним для рослин салату через появу анаеробних незворотніх процесів у субстраті.

Касети для вирощування розсади використовують найрізноманітніших форм та розмірів, найпопулярніші — на 144, 160 та 215 чарунок пірамідальної форми, також бажано, щоб касета була з жорсткого пластика з бортиками всередині чарунки, які не дадуть кореневій системі закручуватися в спіраль. За вирощування на гідропоніці висів проводять у кубики або спеціальні стаканчики.

Перед заповненням касет торфом треба обов'язково висипати його на плівку, зволожити і рівномірно перемішати, а вже потім заповнювати ним касети. Якщо цього не зробити, то структура торфу в різних чарунках буде різною, і зволоження відбуватиметься нерівномірно. На великих тепличних комбінатах чи підприємствах, що займаються вирощуванням розсади, цю функцію виконують змішувальні бункери перед лініями висіву. Після наповнення касет торфом проводять трамбування спеціальними маркерами, для цього можна використовувати інші касети такого самого типу, в які проводять висів таким чином, щоб насінина розміщувалася на глибині 0,5 см від поверхні касети. Потім касету рівномірно присипають чистим річковим піском чи вермикулітом: це допомагає краще утримувати вологу і полегшує проростання.

Наступним елементом успішної технології вирощування розсади є щедре зволоження касет водою (скільки візьме) за допомогою дрібного зрошення, аби рівномірно просочити вермикуліт з торфом, щоб покрити насінину і поліпшити її контакт з торфом. Цей момент особливо важливий за використання дражованого насіння для висіву, оскільки основою дражування є суміш спеціальних глин, які треба добре зволожити для успішного проростання насінини. Далі касети з висіяним насінням вміщують у камери пророщування, де має підтримуватись температура 18...20℃. Деякі фермери вважають сприятливою температуру 16...18℃, це також допускається, головне, щоб температура була стабільною без значних коливань в той чи інший бік.

Вологість у камері пророщування рекомендовано утримувати на рівні 85%. Для цього використовують туманоутворюючі установки чи додаткове зрошення у камері. Середній термін перебування касет у камері пророщування — 48 годин, як правило, цього часу достатньо для стимуляції проростання насіння.

Специфіка салату така, що насіння за температури понад 25℃ сприймає навколишнє середовище як некомфортне для росту та розвитку і частково може не прорости до настання оптимальніших умов. Наше завдання — примусити всі 100% насінин прорости в один і той самий час. Теоретично насіння салатів може проростати і за значно нижчих температур (починаючи від 2℃). Але це стресові умови. На фото нижче ви можете побачити результат проростання насіння за температур, значно нижчих за оптимальні, на прикладі головчастих салатів. Наслідок: непрогнозоване і неконтрольоване стрілкування та неспроможність сформувати стандартні листки.

Після двох діб в камері пророщування касети виставляють на постійне місце. Це може бути теплиця або відритий майданчик (за сприятливих погодних умов). Для оптимального росту і розвитку рослин потрібно проводити регулярні рівномірні зрошення рослин, в ідеалі їх має бути мінімум два: в першій та другій половині дня, але так, щоб рослини не входили в ніч перезволоженими. Температура води має бути в межах 12...17℃, оскільки холодна вода може викликати стрес у рослин і спричинити різноманітні захворювання, а надмірно тепла (понад 20℃) майже не містить кисню, що також є несприятивим фактором для росту. 

Зазвичай від висіву до висаджування розсади проходить близько 20‒35 днів залежно від пори року, в яку проводять вирощування. Науковцями і спеціалістами компанії «Рійк Цваан» проведено тривалі дослідження, які показали, що термін вирощування розсади салатів сильно залежить від періоду вирощування: це може бути від 17 днів влітку і до 66 взимку (див. діаграму). 

Якщо брати до уваги приклад вирощування розсади в квітні, то можна спостерігати таку динаміку розвитку залежно від дня висаджування. На 27-й день ми маємо готову розсаду з 4‒5 справжніми листами. Дуже важливо, щоб коренева система мала здоровий вигляд і білий колір, заплітала рівномірно увесь об'єм субстрату в чарунці, не закручуючись у спіралі. Під час виймання з чарунки коренева система має міцно тримати торф. 

Від появи першого справжнього листка і до кінця періоду вирощування розсади фермери, що працюють із салатами у ґрунті, використовують профілактичне проливання розсади фунгіцидними препаратами на основі Пропамокарбу гідрохлориду та передвисаджувальне замочування розсади в розчині інсектицидів на основі тіаметоксаму. За точнішою інформацією щодо норм внесення і концентрацій робочих розчинів, залежно від комерційних назв хімічних препаратів і препаративних форм випуску, звертайтеся, будь-ласка, до наших регіональних представників та спеціалістів по культурах.