XX | Hero | VI24 | Solutions | Rugose Defense | More info

База знань - 05-12-2022

Вірус плодів коричневої зморщеності томатів (ToBRFV)

Симптоми ToBRFV можуть бути подібними до симптомів інших тобамовірусів і PepMV та можуть варіювати від легких до важких і залежать від часу зараження, умов навколишнього середовища та сприйнятливості гібриду.

ToBRFV у гібридах томатів, що не мають стійкості

Симптоми ToBRFV можуть бути подібними до симптомів інших тобамовірусів і PepMV та можуть варіювати від легких до важких і залежать від часу зараження, умов навколишнього середовища та сприйнятливості гібриду.

Плоди - Під впливом вірусу порушується забарвлення плодів. ToBRFV може спричиняти втрату кольору, зелені смуги або жовті плями на плодах, які можуть перерости в коричневі ураження та некроз. Плоди грубішають та залишаються незрілими, зменшується їх кількість. Також, як на ранньому, так і пізньому етапі, може відбуватися деформація плодів.

Чашолисток - Симптоми включають чітку зміну кольору (потемніння) жилок чашолистка на ранньому етапі або висихання та потемніння кінчиків чашолистків.

Листя - На листках заражених томатів може проявлятися пожовтіння жилок, мозаїчні візерунки та інші симптоми, схожі на тобамовірус. Іноді, також можливе звуження листя та поява опуху.

Походження та поширення

Вперше ToBRFV було зафіксовано в Йорданії та Ізраїлі в 2014 році. Відтоді вірус був виявлений у США, Мексиці, Китаї та кількох країнах Європи та Близького Сходу. З 1 листопада 2019 року ToBRFV має карантинний статус (Q-статус) в ЄС.Щоб отримати інформацію про поточне поширення, відвідайте https://gd.eppo.int/taxon/TOBRFV.

Характеристики

ToBRFV належить до групи тобамовірусів і тісно пов’язаний з вірусом тютюнової мозаїки (TMV) та вірусом томатної мозаїки (ToMV). Його основними господарями є томати та перець. ToBRFV здатний долати резистентність до Tobamo в томатах (Tm2², Tm1). Це означає, що уразливі всі сорти та гібриди томатів представлені до 2022 року.

Способи передачі

ToBRFV передається механічним шляхом. Це означає, що будь-який контакт з вірусом може поширювати хворобу. Висаджування, обрізка, підв’язування, вирощування, обприскування та збирання врожаю є способами передачі вірусу. А такі матеріали як одяг, взуття, обладнання та інструменти, також можуть переносити та поширювати вірус. Крім того, передача може відбуватися через комах, наприклад джмелів. Як і інші тобамовіруси, ToBRFV дуже стійкий і дуже заразний. Він може виживати у воді, на поверхнях та за відсутності рослинного матеріалу протягом тривалого часу, при цьому не втрачаючи свої життєздатні властивості.

Зменшення ризику поширення

Перехід на гібриди томатів з високою стійкістю (HR) – це найкращий спосіб запобігти наслідкам зараження ToBRFV. Хоча стійкі гібриди томатів забезпечують додатковий захист, однак не менш важливо зменшити ризик зараження. Тому все ще важливо дотримуватися суворих гігієнічних заходів у випадку гібридів Rugose Defense. Наприклад, це стосується людей, які пересуваються між локаціями, вони можуть поширювати різноманітні віруси. Намагайтесь уникати зайвих візитів до вашої культури і переконайтеся, що до рослин не торкаються без крайньої необхідності. Варто пам’ятати, що спільне використання обладнання та матеріалів між об'єктами (наприклад, багаторазових пластикових ящиків для збирання плодів) також може поширювати вірус.

Чисте насіння

Використовуйте насіння томатів лише із надійних джерел, перевірених на ToBRFV:

  • Rijk Zwaan завжди дотримується високих стандартів гігієни на усіх своїх об'єктах, щоб запобігти спалаху захворювань.
  • Репрезентативні зразки усіх партій насіння томатів і перцю селекції Rijk Zwaan перевіряються на ToBRFV у лабораторії, акредитованою Naktuinbouw, включно з насінням для випробувань. Насіння поставляється лише за умови підтвердженої відсутності ToBRFV.