XX | Hero | VI24 | News | Diseases against lettuce

База знань - 22-03-2023

Хвороби, шкідники та фізіологічні відхилення під час вирощування салатів, ч.2

Задля підвищення врожайності та поліпшення якості салатної продукції важливе значення має захист посівів від шкідливих організмів. Щорічні фітосанітарні обстеження показують, що для культури салату найпоширенішими і найшкідливішими хворобами є: сіра, біла та прикоренева гнилі, бактеріози, пероноспороз, чорна ніжка; з вірусних — мозаїка, некротичний хлороз. У другій частині статті продовжуємо розповідати про деякі з них.

Чорна ніжка. Збудники — ґрунтові гриби Rhizoctonia adermoldi Koloch., Pythium debaryarum Hesse., Botritis cinerea Pers., Olpidium brassiacae Wor., Fusarium spp. Патогени проникають у кореневу шийку ослаблених рослин салатів, переважно у фазі вирощування розсади, в результаті чого вона чорніє, стає тонкою і загниває. Такі рослини швидко в’януть, випадають і в подальшому не придатні для висаджування. Сприяють розвитку захворювання різкі перепади температур і вологості, загущені посіви. Ураженість рослин підвищується також за глибокого висівання насіння і ущільнення ґрунту після поливань. Основне джерело інфекції — заражений ґрунт. 

Несправжня борошниста роса (пероноспороз). Збудник — гриб Bremia lactucae Regel. Поширена в усіх зонах вирощування салату, здебільшого епіфітотійного характеру, що спричиняє значне відмирання рослин. Зустрічається у відкритому і закритому ґрунті. Як показують спостереження, розвиток пероноспорозу на салаті в плівкових теплицях навесні становить 6,5%, восени — 22,5%. На верхньому боці уражених листків утворюються жовті плями, а з нижнього — білий наліт конідіального спороношення. Плями поступово збільшуються, некротизуються, листки стають нетривкими, всихають і повністю відмирають. Розвитку хвороби сприяє прохолодна погода (температура повітря — 14...18℃) і висока відносна вологість (85‒95%), а також загущені посіви, а ураженню рослин — наявність на листках краплинної вологи, особливо в нічний період. Збудник зберігається на уражених рослинних рештках і в ґрунті у формі спор.

Вірози салату, спричинені вірусом мозаїки Lettuce mosaic poti virus і некротичного хлорозу L. necrotic yellow virus, спостерігаються на рослинах у двох культурозмінах, але їхній розвиток перебуває на низькому рівні, не перевищуючи 0,1%, що вірогідно пов’язано з низькою чисельністю попелиць і коротким вегетаційним періодом культури. Симптоми захворювання проявляються у вигляді мозаїчної крапчастості, зональної хлоротичності, в пожовтінні листків на початку вегетації рослин. Пізніше спостерігається утворення на листках некрозів із деформацією у формі кучерявості. Але характерні ознаки мозаїки — знебарвлення уздовж жилок листків протягом усієї вегетації. Інколи на листках розвиваються світлі плями неправильної форми, в результаті чого утворюється вкорочена розетка листків. Уражені мозаїкою рослини можна відрізнити від здорових за жовтим забарвленням, наявністю некрозів, низькорослістю і відмиранням сердечка. Джерело інфекції — насіння (віруси перебувають як в оболонці, так і в зародку), рослини з родини Хрестоцвітих. Від хворої рослини до здорової вірус поширюється кількома видами попелиць (баштанна, оранжерейна, салатна), за потрапляння інфікованого соку на рослину в процесі догляду і збирання урожаю.

Хвороби, пов'язані з порушенням мінерального живлення рослин. За вирощування салату важливо знати інтенсивність засвоєння поживних речовин протягом вегетації. Слід відмітити, що як нестача, так і надлишок будь-якого з елементів мінерального живлення сповільнюють ріст і розвиток рослин, призводять до зниження врожайності та стійкості рослини до несприятливих кліматичних факторів. Ознаки порушення мінерального живлення проявляються затримкою росту, зміною забарвлення, розміру і форми листків, що наведено в таблиці. Однією з найбільших проблем під час вирощування майже всіх типів салатів може стати нестача в тканинах листків кальцію, яка викликає крайовий опік і, як результат, — низьку якість продукції.