XX | Hero | VI24 | News | Pickle growing technology

База знань - 03-02-2022

Технологія вирощування огірка корнішона у плівкових теплицях 2

Тема №2: висаджування і стратегія поливів

Під основний обробіток ґрунту восени, бажано вносити органічні добрива. При цьому покращується структура ґрунту в теплиці. При висаджуванні розсади огірка на постійне місце в теплицю важливим показником є температура ґрунту. Якщо вона нижче 16°С, то в кореневій системі огірка зупиняється синтез речовин необхідних для подальшого росту і розвитку рослин. Взагалі при такій температурі коренева система малоактивна і не може забезпечити нормальний ріст. Також низька температура провокує захворювання кореневої системи (кореневі гнилі).
Оптимальна температура ґрунту 18-20 °С

При весняному висаджуванні розсади густота стояння рослин може коливатися в межах 2,5-3,0 шт/м2. При ранній висадці в кінці лютого – початку березня, густота стояння рослин – 2,5 шт/м2, при більш пізніших строках в березні-квітні - до 3 шт/м2. Рослини в теплиці можна розміщувати в один або два ряди. При однорядному розміщенні рослини розводять V-подібно, на дві шпалери. При дворядному розміщенні рослини висаджують в шахматному порядку. Ці заходи направлені для того щоб рослини огірка отримували максимальну кількість світла! Нижче наведено схеми розміщення рослин в теплиці в залежності від способу висаджування (однорядна або дворядна).

Однорядна схема висаджування                                     

  Дворядна схема висаджування


                             
 *
В залежності від умов вирощування ширина між рядками рослин може коливатися, головне витримати рекомендовану кількість рослин на квадратному метрі

Після висаджування розсади в теплицю дуже важливим чинником є створений мікроклімат. Під цим поняттям ми розуміємо взаємодію комплексу факторів, а саме: температура, освітленість і вологість повітря в теплиці.

Головне завдання – створення оптимальних умов для росту та розвитку рослин огірка!

При ранніх строках висаджування розсади в теплицю ми маємо основні проблеми з підтриманням оптимальної температури і вологості повітря, а також тривалий період в похмуру погоду. Виходячи з цих умов, ми повинні правильно побудувати стратегію  поливів і живлення рослин огірка. При висаджуванні розсади в лютому-березні, коли ми маємо багато похмурих днів, головне завдання фермера – не «перегрівати» рослини, тобто тримати денну температуру не вище 20-21°С, а нічну на рівні 17-18°С. Це дає нам змогу зберегти рослини, не виснажуючи їх. В сонячну погоду температура повітря вдень тримається на рівні 24-26°С. При вологості повітря більше 95% не рекомендується проводити поливи, оскільки при таких умовах у рослин огірка закриті майже всі пори листка і не відбувається процес транспірації. Оптимальна вологість повітря для вирощування в теплиці складає 80-85%. Після висадки рослин огірка, поливи необхідно проводити за потребою і бажано в сонячну погоду.
Оптимальна температура поливної води для огірка 18-20 °С

До початку наливання плодів огірок не потребує рясних і частих поливів, адже нам потрібно наростити кореневу систему, примусивши рослину «шукати» вологу. Рано навесні поливи починають не раніше ніж через 2-3 години після сходу сонця, при умові що рослина прогрілася, тобто температура в теплиці протягом двох і більше годин складає більше 20°С, в іншому випадку полив не проводиться. Оскільки рослина не активна, це викличе пошкодження кореневої системи та розтріскування стебла!
Спочатку транспірація (випаровування), а потім іригація (полив)

Поливи закінчуємо за 2-3 години до заходу сонця в ясний день і за 4-5 годин в похмурий день. В залежності від типу ґрунту, фази розвитку рослини огірка, а також температури і вологості в теплиці, об’єм води який споживає одна рослина може змінюватись від 0,2 (взимку) до 2,5 (влітку) літрів на день. Полив огірка краще проводити не за один раз, а розділити його на 3-4 поливи протягом дня. При цьому, 70% води, що подається в весняно-літній період, необхідно використати з 11 до 15 години, коли рослина потребує максимальної кількості вологи для свого охолодження.