XX | Hero | VI24 | News | Greenhouse farming

База знань - 24-08-2022

Тепличне господарство у Тернопільській області

Тепличне господарство Олега та Ірини Мартинюків у Тернопільській області займає площу 1,3 га. В скляній теплиці першими висаджують огірки, другою культурою – томати. Про свій шлях від початківців до надійних виробників, а також про фермерство під час війни ми поговорили з Олегом Мартинюком у рамках проєкту «Разом до Перемоги!».

Як Ви починали свій шлях у овочівництві?


- Бажання створити тепличний бізнес з’явилося ще у 2000 році, але на той момент не було фінансової можливості придбати скляну теплицю, держава також не фінансувала. Тому вже заробивши гроші, у 2016 році ми встановили першу теплицю.

На професійному рівні в родині ніхто ніколи не займався вирощуванням овочів та поблизу немає жодного тепличного господарства. Через те наш шлях був досить нелегким, самостійно навчалися на своїх помилках. Перший агроном два роки не давав результату, урожайність огірків була лише 17 кг/м2. Були й проблеми з працівниками, які не відповідали вимогам, не могли зрозуміти та осилити роботу. Нам знадобився час, щоб знайти висококваліфікованого фахівця з агрономії, а також створити колектив, у якому кожен знає свою роботу та виконує її в оптимальні строки. Ефект від впроваджених змін – збільшення урожайності: огірки цього року показали результат 30 кг/м2.

Чому обрали спеціалізацію на томатах та огірках?


- Для нас ключовим чинником при виборі культур був фактор збуту, адже огірки дають перший урожай вже на 55-65 день, а томати на 90-100 день, в залежності від погодних умов. Також, на даний момент огірок є найбільш рентабельною культурою в першій культурозміні.

За якою схемою висаджуєте рослини?


- У першу культурозміну ми висаджуємо середньоплідний огірок Яні RZ F1, а в другу - рожевий томат Мануса RZ F1 та червоний томат Зульфія RZ F1. Огірки та томати саджаємо 2,5 рослини на 1 м2, а в подальшому на рослинах томату відпускаємо додатковий пасинок на кожній другій рослині, під першою квітучою китицею, доводячи густоту стояння до 3,6 стебел на 1 м2.



На ринку представлена досить велика кількість сортів/гібридів. Чому обрали саме гібриди компанії «Рійк Цваан»?



- З портфоліо насіння селекції «Рійк Цваан» ознайомилися свого часу на семінарі у Польщі, а вже після повернення в Україну до нас завітали представники компанії «Рійк Цваан Україна». Завдяки порадам досвідчених спеціалістів компанії ми обрали гібриди для скляних теплиць – це огірок Яні RZ F1 та томати Мануса RZ F1 і Зульфія RZ F1. Саме ці гібриди ми вирощуємо вже 6 років поспіль.

Гібриди компанії «Рійк Цваан» задовольняють вимоги по всіх наших критеріях: гібриди стійкі до хвороб, зручні у вирощуванні, а смакові якості та зовнішній вигляд продукції завжди на високому рівні.


Звісно були спроби співпрацювати і з іншими компаніями, але залишилися незадоволені результатом. Огірки не мали лежкості та й смакові якості не відповідали вимогам ринку. Багато клієнтів також нарікають, що томати інших виробників в них довго не лежать, а наші три тижні, та, навіть, місяць будуть зберігати свої споживчі властивості.

Які, на Вашу думку, переваги та недоліки скляних теплиць?


- На початку ми планували встановити плівкову теплицю, але знайомий, який довгий час працював у скляних теплицях в Нідерландах, переконав обрати саме скляну. Нове покоління голландських теплиць вже 8-ми метрові, але ми встановили теплицю висотою 4,5 м.

Однією з переваг скляної теплиці вважаю те, що в ній набагато легше підтримувати необхідний мікроклімат всередині в зимовий період, забезпечуючи рослини необхідною вологістю і температурою повітря, що досить складно реалізувати в плівковій, в якій зазвичай досить волого. Також для нас важливо, щоб у теплиці було легше працювати як фізично, так і з продукцією.


Дехто вважає, що недоліком скляних теплиць є підвищена теплопровідність, але ми уникнули цієї проблеми - використовуємо термоізоляційні штори, вони економлять зимою 45% тепла, а літом збивають 15% світла.

Чув також, що багато хто відмовляється від скляних теплиць через високу вартість, але якщо взяти до уваги, що часто плівкові теплиці роблять з чорного металу, то ціна виходить та сама що купити вживану скляну теплицю з Нідерландів. Саму плівку також необхідно змінювати кожні 5 років, а це теж додаткові кошти. Тобто, якщо на початку може здаватися, що скляна теплиця потребує більше фінансових вкладень, то фактично виходить, що сума інвестиції приблизно однакова як для скляних, так і для плівкових теплиць.

Війна та нові виклики


Яка ситуація з аграрною галуззю наразі у Тернопільській області?



- Знаю, що багато фермерів, які працюють на відкритому ґрунті, почали змінювати структуру посіву, переходити з зернових культур в овочевий сегмент, на «борщовий набір».

Чи вдалося Вам реалізувати свою продукцію?


- Так, цього року на заході України проблем з реалізацією товару не було, бо був дуже високий попит, навіть на Львівському ринку не вистачало продукції. Здебільшого це пов’язано зі скороченням посівних площ на півдні та сході України, а також зі збільшенням населення – внутрішньо переміщених осіб. А ціни на овочі досі залишаються високими.

З якими труднощами довелося зіткнутися після початку війни?


- З підвищенням цін на електроенергію та вугілля у два рази. Але завдяки високій врожайності та зростанням цін на овочі, кінцева ціна продукції дозволила покрити усі витрати. Також, раніше у нас була часткова реалізація продукції на сході держави, зараз цього напрямку немає.

Однак ми допомагаємо постраждалим регіонам, щотижня передавали близько 300 кг огірків з нашого господарства.

Можливо зараз важко відповісти на це питання, але які у Вас плани на майбутнє?


- У найближчій перспективі плануємо поставити скляну теплицю на 1 га у Тернопільській області, а також, разом з партнером, 2 га теплиць на Житомирській трасі.