XX | Hero | VI24 | News | Annenfeld RZ F1

База знань - 30-11-2022

Досвід вирощування новинки - томату Анненфельд RZ F1

Цього року, у надзвичайно складний і трагічний час для всіх українців, ТОВ «Рійк Цваан Україна» презентувала виробникам тепличних томатів новинку Анненфельд RZ F1 — гібрид з надзвичайним потенціалом — потужний, міцний, невибагливий. Наші спеціалісти переконані, гібрид можна сміливо брати на озброєння у сучасних стресових умовах ведення бізнесу.

Польові досліди Анненфельд RZ F1 тривали на Харківщині, на території Кам'янсько-Дніпровської міської об'єднаної територіальної громади (Запорізька область), та на Дніпропетровщині. Гібрид рекомендований до вирощування в усіх регіонах України, як у плівкових теплицях без опалення, так і в опалювальних теплицях. Також, Анненфельд RZ F1 можна вирощувати і у відкритому ґрунті, але потрібно встановлювати шпалери, адже рослина індетермінантна.

Про дворічний досвід вирощування і цікаві особливості Анненфельд F1 детально розповіла Галина Поліщук із селища Новопокровка Чугуївського району Харківської області. Жінка є власницею місцевого магазину насіння. До роботи ставиться з максимальною віддачею, майже всі клієнти пані Галини добрі знайомі або й сусіди. Щоб надати їм чіткі інструкції з вирощування, господиня на власному «полігоні» випробовує сорти та гібриди, насіння яких реалізує, ґрунтовно розбирається у справі, має значний досвід порядкування як на грядках відкритого ґрунту, так і у теплиці. Випробування гібридів тривають кілька років поспіль, адже погодні умови кожного сезону зазвичай різні. Галина Вікторівна випробовувала Анненфельд RZ F1 у плівковій теплиці без опалення висотою 3.2 метри, а наступного року — у 4.2 метри. У сезоні 2022 рослини Анненфельд RZ F1 розвивалися в короткому обороті — з прищипнутою маківкою після п'ятої китиці, а попереднього сезону — в продовженому обороті. На якості плодів, за словами овочівниці, це не позначилося, що свідчить про потужність кореневої системи рослини.

«Після формування п’ятої і шостої китиць стебло Анненфельд F1 продовжувало рости, не затягувалося, плоди не дрібнішали. Це для нашого регіону велика перевага, бо у інших томатів часто-густо після зав’язування третьої китиці 5-6-та опадає — рослинка не витягує усі помідори, які зав’язалися, — каже Галина Поліщук. — Років п’ять тому у нашій місцевості всі обирали гібриди з коротким міжвузлям, щоб до підв’язки побільше китиць утворилося, але погода змінилася, стало спекотніше, і точка росту таких гібридів після зав’язування третьої-четвертої китиці почала зупинятися, а на осінь вже нічого було збирати. Ми розпочали пошуки гібриду, який би гарно тягнув маківку, був добре розвиненим, посухостійким. З такими побажаннями звернулися до компанії «Рійк Цваан Україна». І невдовзі нам надали насіння з потрібними характеристиками».


Галина Поліщук повідомила, що на Харківщині високою популярністю користувався томат Махітос RZ F1. А зараз, в доповнення до нього, набирає популярності гібрид Анненфельд RZ F1. Його плоди один в один схожі на плоди Махітос RZ F1 – у середньому вагою 250 грамів. При цьому вони не виглядають завеликими, всередині щільні, тому важкі, зовні – приплюснуті, що ідеально підходить для їх пакування і транспортування. У порівнянні з Махітос RZ F1, новинка характеризується більш ранніми строками дозрівання, краще переносить спеку. Також, плоди Анненфельд RZ F1 мають більш насичений колір і однорідність у порівнянні з нинішнім лідером ринку.

«Зараз багато господарів збирають плоди томатів з плодоніжкою заради гарного вигляду, щоб підкреслити їх свіжість, — продовжує розповідь Галина Поліщук. — У Анненфельд RZ F1 дуже красиві чашолистки, неначе довгі вії. До того ж, широко відкрита велика жовта квітка. Рослини добре запилюються у стресових умовах, коли занадто холодно або жарко, і зав’язують плоди навіть без використання спеціальних стимуляторів. Це точно знаю, адже для чистоти експерименту взагалі не використовую стимулятори під час польових досліджень. До речі, плоди Анненфельд RZ F1 у будь-який місяць вирощування рівномірно забарвлюються, що властиво далеко не кожному томату. У гібридів першу скрипку відіграють властивості, закладені селекціонером. Науковці Рійк Цваан добре попрацювали, щоб Анненфельд RZ F1 був гарно збалансованою рослиною. Він стабільно витримує всі фази розвитку – цвіте, в’яжеться, наливається, дозріває, продовжує розвиток. Я зробила для себе висновок, що Анненфельд RZ F1 можна садити і в короткому, і в другому, і в продовженому обороті. У нашому регіоні надають перевагу продовженому обороту, бо у другому, скажімо, у жовтні, плоди томатів не встигають остаточно визріти, доводиться їх дозарювати».

Галина Вікторівна поділилася не лише результатами спостережень за Анненфельд RZ F1, а і особливостями його вирощування у плівковій теплиці без опалення:

«Ми висаджували розсаду Анненфельд RZ F1 наприкінці квітня. Тижні зо два накривали на ніч агроволокном від приморозків. Цього літа перший врожай Анненфельд RZ F1 зібрали 25 червня. Минулого року плоди цього гібриду почали дозрівати раніше, приблизно з 18 червня, їх збір тривав до 20 жовтня – гібрид вирощували на довгому обороті. Щоб досягти успіху у вирощуванні тепличних томатів, слід застосовувати чітко контрольований режим зволоження. Для цього користуємося вологомірами. Кількість поливної води залежить від стадії розвитку рослини, структури ґрунту, середньодобових температур. Анненфельд RZ F1 не виняток, його слід поливати, як і інші томати, згідно умов вирощування. Хоча цей гібрид має свою особливість – Анненфельд RZ F1 можна трохи недолити або перелити, або недогодувати – він пробачає незначні огріхи, масу плоду у 200 грам вам буде гарантовано. Але, наголошую, огріхи можуть бути лише незначними! Нинішнього літа через дощі рідше поливали, відповідно через краплю менше добрив надійшло рослинам. Та плоди Анненфельд RZ F1 рівномірно забарвилися, попри не зовсім збалансоване живлення. На них не залишилося ані жовтих плям, ані зелених вкраплень, плоди отримали глянцеві, з блиском».

Як зазначила овочівниця, на Харківщині завжди відчувалися великі перепади між денною і нічною температурами. Це призводило до появи мікротріщинок на шкірці томатів. Такий товар втрачав у ціні. У випадку з Анненфельд RZ F1 цього не трапилося. Тобто господарям напередодні холодної ночі не доводилося мерщій поспішати до теплиці, збирати плоди. Врожай томатів Анненфельд RZ F1 знімали за потреби повністю дозрілим.

«Також сподобалася стійкість Анненфельд RZ F1 до хвороб, – каже Галина Поліщук. – Перепад денних і нічних температур часто провокував таке захворювання на томатах як кладоспоріоз. Рослини швидко покривалися плямами, які потрібно лікувати. Анненфельд RZ F1 виявився стійким до цього захворювання, стійкий і до сірої гнилі, він гарно провітрюється завдяки великій відстані між міжвузлями. Потужна коренева система цього гібрида не сприйнятлива до захворювань. Не помітила на Анненфельд RZ F1 і вірусних захворювань, що надає оптимізму. Бо вони дуже важко лікуються, можуть призвести до серйозних втрат врожаю».

Окрім Анненфельд RZ F1, Галина Поліщук відзначила й інші селекційні шедеври компанії Рійк Цваан, створені для тепличної індустрії. Мова про індетермінантні томати Абелус RZ F1, Зульфія RZ F1, Аламіна RZ F1, які характеризуються ранніми строками дозрівання і рекомендовані до вирощування у плівкових теплицях з обігрівом і без. Деяким колегам Галина Вікторівна минулого року надала насіння вищезгаданих гібридів на пробу. Цього року вони стали її клієнтами, придбали чимало, що свідчить про конкурентоздатність і гарні перспективи насіння Рійк Цваан на українському аграрному ринку, професійний рівень якого рік у рік зростає.