XX | Hero | VI24 | News | Tomato growing technology

Knowledge Sharing - 21-07-2021

Технологія вирощування томата 2

Тема № 2: висаджування і стратегія поливів

Під основний обробіток ґрунту, восени, бажано вносити органічні добрива. Томат дуже добре реагує на внесення перегною, а от свіжий навоз може викликати активний ріст культури на старті, що може призвести до «жирування» рослини томата. Також органічні добрива покращують структуру ґрунту в теплиці. При висаджуванні розсади помідора на постійне місце в теплиці, дуже важливою являється температура ґрунту. Якщо вона буде нижчою 14 °С, то в кореневій системі зупиняється синтез речовин необхідних для подальшого росту і розвитку рослин. Взагалі то при такій температурі коренева система стає малоактивною і не може забезпечити нормальний ріст. Також низька температура ґрунту провокує захворювання кореневої системи (кореневі гнилі, фузаріоз).

Оптимальна температура ґрунту 18-20 °С

При весняній висадці розсади, густота стояння рослин може коливатися в межах 2,2-3,0 шт/м2 . При ранній висадці, кінець лютого – початок березня, густота стояння 2,2- 2,5 шт./м2 , при більш пізнішій, березень - квітень, до 3 шт/м2 . Рослини в теплиці можна розміщувати в один або два рядка. При однорядковому розміщенні рослини розводять V-подібно, на дві шпалери. При дворядному розміщенні рослини висаджують в шахматному порядку. Ці прийоми націлені на те щоб рослини томата могли отримати максимальну кількість світла! Нижче наведено схеми розміщення рослин в теплиці, в залежності від способу висаджування (одно- або дворядкова).

Однорядна схема висаджування

Дворядна схема висаджування

В залежності від умов вирощування ширина між рядками рослин може коливатися, головне – потрібно дотримуватись рекомендованої кількості рослин на квадратному метрі Після висадки розсади дуже важливим чинником є мікроклімат в теплиці. Під мікрокліматом ми розуміємо взаємодію комплексу факторів, а саме: температура, освітленість і вологість повітря в теплиці. Головне завдання – створення оптимальних умов для росту і розвитку рослин томата! При ранніх строках висадки розсади в теплицю ми маємо основні проблеми в ній з утриманням необхідної температури, вологості ґрунту та повітря, а також тривалий період з похмурою погодою. Виходячи з цих умов, ми повинні правильно побудувати стратегію поливу і живлення рослин помідора.

При висаджуванні в лютому-березні, коли ми зазвичай маємо похмурі дні, основна задача фермера не «перегрівати» рослини, тобто не перевищувати денну температуру вище за 20 - 21 °С, нічну ж потрібно тримати на рівні 17-18 °С. Це дає можливість зберегти рослину, не виснажувати її. В сонячну погоду температуру повітря вдень потрібно тримати на рівні 24-26 °С. При вологості повітря більше 95% не рекомендується проводити поливи, оскільки при таких умовах у рослин томата закриті практично всі продихи листка і не проходить процес випаровування, а також не проходить процес запилення квіток помідора що впливає на розмір плодів. Оптимальна вологість повітря в теплиці для вирощування складає 70-75%. Після висадки поливи рослин помідора необхідно проводити по потребі і бажано в сонячну погоду.

Оптимальна температура поливної води для томату складає 18-20 °С.

До початку цвітіння першої/другої китиці, томат не потребує рясних і частих поливів. Нам необхідно наростити потужну кореневу систему, «примусити» рослину «шукати» воду. Крім того більша кількість води на початку вирощування може призвести до «жирування» рослин тоиата і відторгнення першої китиці. Мета овочівника - «примусити» рослину зацвісти, особливо це важливо при низькій освітленості - рано навесні. Ранньою весною поливи починаємо не раніше ніж, через 2-3 години після сходу сонця, за умови, що рослина «прогрілася», тобто температура в нашій теплиці, протягом двох і більше годин вище ніж 19 °С, в іншому випадку полив не проводиться. Оскільки рослина не готова взяти воду що подається і може втратити кореневу систему, це в майбутньому відзначиться на розмірі плодів і врожайності.

Спочатку транспірація (випаровування), а потім іригація (полив)

Поливи закінчуємо за 2-3 години до заходу сонця в сонячний день і за 4-5 годин в похмурий день. В залежності від типу ґрунту, фази розвитку помідора, а також температури і вологості в теплиці об’єм води що споживається однією рослиною, може коливатися в межах 0,2 - 2,0 літра на день. Полив помідора краще проводити не за один підхід, а дробити на 3-4 поливи протягом дня. При цьому 70% води що дається в весняно-літній період необхідно подавати з 11 до 15 години, коли рослина максимально споживає воду для свого охолодження.